When John Nichols and his son, Larry, established Devon in 1971, they were committed to taking care of their employees and operating in ways that were environmentally responsible. So, when Larry Nichols envisioned the company’s new corporate headquarters 40 years later, those same principles of business naturally applied.

Devon started with a downtown construction site that had been designated as an environmental “brownfield.” The former home of a trolley station and auto repair shop had been polluted from leaky fuel tanks that had been buried and forgotten for decades. Devon turned that brownfield space into the site of a world-class, energy-efficient office and community space that set a new standard for green building development in Oklahoma City.

In all our operations, we have a fundamental respect for the environment and communities where we operate. Our approach to building a new headquarters in 2009 was no exception.

Following the project’s completion in 2012, Devon Energy Center was awarded a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) gold certification. LEED is the preeminent program for rating the design, construction and operations of buildings.

At the time of certification, Devon Energy Center was the largest building of its kind to have achieved the gold standard from the U.S. Green Building Council. The honor recognized our effort to implement practical and measurable green building design solutions around construction, operations and maintenance.

Devon Energy Center uses about 20 percent less energy than comparably sized non-LEED-certified buildings and uses 41 percent less water than most buildings its size. More than 90 percent of the waste material generated during the construction of the headquarters was recycled.

Notable features within the building include high-performance, thermal, three-panel glass windows and a state-of-the-art lighting system that saves electricity.

A raised-floor air conditioning and heating system also promotes efficiency and indoor air quality Low-flow water fixtures and drought resistant landscapes conserve water.

Carpet, wood and millwork throughout the building were selected with a careful focus on recycled products and sustainable practices.

Additionally, Devon has about 70,000 square feet of vegetated areas on the grounds and rooftop terraces, reducing the heat island effect.

In 2013, Devon Energy Center received more acknowledgment for its contributions to sustainability. The Environmental Protection Agency recognized Devon with its Phoenix Award, given annually to the nation’s best brownfield renewal project, recognizing Devon for cleaning up and remediating soil prior to construction.

Our desire for sustainability in our headquarters mirrors our overall approach of encouraging environmental stewardship throughout our operations. Our success in constructing a sustainable building has resulted in energy savings as well as acknowledgment as a good community neighbor and partner.

This article is part of a continuing series of stories selected from our 2015 Corporate Social Responsibility Report. View our CSR Report to learn more about our culture, our business and our ongoing effort to maintain the trust and confidence of our many stakeholders.

Published: April 2015